Minskade vallningar och ökat välbefinnande med patenterat pollen.

Fakta om klimakteriet

Minskade vallningar och ökat välbefinnande med patenterat pollen.

Övergångsåldern, som också kallas klimakteriet eller menopausen, är något som drabbar alla kvinnor. När i livet den inträffar kan variera. En del får känningar redan innan 50-årsåldern medan andra får besvär först när de närmar sig 60.

Rent medicinskt brukar man säga att det utgör den perioden då menstruationsperioden blir långsammare och mer oregelbunden för att till slut upphöra. Denna period kan variera ganska mycket i längd, från ett halvår ända upp till tre år. Den sista mensen kallas för menopausen. I Sverige har man gjort studier som visar att menopausen inträffar i genomsnitt vid 51 års ålder. Generellt sett har rökare en tidigare menopaus än icke-rökare.

Hundratusentals kvinnor

Uppskattningsvis 600 000 svenska kvinnor har någon form av dagliga besvär med klimakteriet. De vanligaste besvären är svettningar och värmevallningar, men också humörsvängningar och problem med sömnen. Ungefär 30% väljer att behandla sig med östrogen, resten har väldigt lindriga besvär eller använder egenvårdsprodukter, t ex pollenprodukt.

När hormonbalansen förändras

Under kvinnans fertila (fruktsamma) period av livet mognar en äggblåsa varje månad. När man närmar sig menopausen sker detta allt mer sällan, och då sjunker mängden östrogen i kroppen. När kroppen ska kompensera detta, frigörs andra hormon och det är dessa som kan orsaka besvär som värmevallningar och svettningar.

Östrogenet påverkar välbefinnandet

I och med att östrogennivån varierar, påverkas också ett annat hormon, nämligen serotonin. Detta hormon påverkar vår sinnesstämning och känsla av välbefinnande. Sjunker östrogennivån, sjunker också serotoninhalten, vilket kan göra personen lättirriterad och nedstämd och orsaka sömnproblem. Ju sämre balans mellan hormonerna, desto värre blir besvären.

Ett brett spektrum av besvär

Övergångsåldern påverkar varje kvinna individuellt. En del har det under flera år, andra under kortare period. En del får väldigt lindriga besvär, medan andra påverkas kraftigt.Ungefär 30% av dessa kvinnor (ca 150 000 årligen) har så svåra besvär att det krävs behandling med östrogen. 7 av 10 drabbade kvinnor väljer att antingen inte behandla alls då besvären inte är så besvärande, eller att använda produkter som finns tillgängliga för egen vård i syfte att få en bättre hormonbalans. Några vanliga besvär är:

  • Värmevallningar och svettningar
  • Humörsvängningar
  • Sköra slemhinnor
  • Sömnproblem
  • Ömma bröst

Utöver detta förekommer besvär som urinvägsbesvär, yrsel, håravfall, viktproblem, inkontinens och koncentrationssvårigheter.

Pollen - effektivt mot värmevallningar

Ett patenterat extrakt från pollen (G63, finns i produkten Balans Plus) visar en tydlig effekt på klimakteriebesvär. Främst minskar extraktet värmevallningar och svettningar som är det absolut mest upplevda klimakteriebesväret. Extraktet har fler fördelar, men extra intressant är att det faktiskt kan användas av pollenallergiker tack vare en patenterad process som eliminerar allergenerna men bibehåller pollens medicinska egenskaper.

Komplettera med rödklöver

Rödklöver (Trifolium pratense)är en välkänd medicinalväxt som växer över hela Sverige. I ”folkapoteket” har rödklöver används mot olika åkommor under långa tider. Rödklövern är en innehållsrik växt med vitamin B och C och viktiga mineraler som kalcium, krom, kalium, fosfor och magnesium. Rödklöver är också känt för att ha ett protein som lätt tas upp av kroppen. Likaså innehåller rödklöver ett växthormon (fytohormon) som är likt det östrogen som finns i människor. Faktum är att örten är välkänd just för sin förmåga att kunna reglera kroppen vid klimakteriebesvär. Det är vetenskapligt klarlagt att intag av rödklöver i samband med övergångsåldern och klimakteriebesvär har förmågan att bibehålla välbefinnandet.

Som kosttillskott

Det patenterade pollenextraktet G63 och rödklöver tillsammans ger alltså en klimakteriebehandling som både reducerar den värsta klimakterieproblemet, värmevallningar, och ökar energin och välbefinnandet. Kombinationen finns idag i produkten Balans Plus som även är kompletterat med ett B-vitaminkomplex som främjar regleringen av hormonaktiviteter.

Faktakällor: 1177 Sjukvårdsupplysningen, EFSA (European Food Safety Authority), doktorn.com, klimakterietestet.se, Läkeväxter och nyttiga örter

KONTAKTA OSS OM DU HAR NÅGRA FRÅGOR OM BALANS PLUS!

Vi på Baltex är ansvariga för Balans Plus i Sverige. Vi är ett familjeföretag med 25 år i branschen, och tycker det är viktigt att arbeta med produkter som har en vetenskaplig förankring och forskning bakom sig. Vi är små, men sätter en stolthet i att vara kunniga om våra produkter. Har du t ex frågor om Balans Plus, så tveka inte att ringa direkt till vår produktchef, Stine Åséll. Du når henne direkt på telefon 08-640 05 95 (vardagar 09-17). Välkommen att ringa!


Ljusterögatan 14 116 42 STOCKHOLM
08 - 640 05 95
info@baltex.se

kontakta oss