Torra slemhinnor kan ge urinvägsinfektion

I samband med klimakteriet får många kvinnor problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet, något som i sin tur kan leda till upprepade urinvägsinfektioner.

 

Urinvägsbesvär

Musklerna kring slidan och urinröret åldras och blir svagare med åren vilket kan medföra att du helt plötsligt läcker lite urin när du hostar, nyser, skrattar eller hoppar. Det är relativt vanligt att råka ut för detta för förstagången någon gång i klimakteriet. Tunnare slemhinnor i urinröret och urinblåsan kan göra att du också får urinvägsinfektioner lättare än föreklimakteriet.  
 
Det är även vanligt att ofta känna sig kissnödig och att ibland kan läcka lite urin när du är kissnödig. Att göra knipövningar regelbundet kan hjälpa. 

Många kvinnor upplever problem med urinläckage underklimakteriet. Det finns tecken på att hormonförändringarna, och då i synnerhet den minskade nivån av östrogen, påverkar magmusklerna och får urinblåsan att ändra position. Detta kan i sin tur leda till urinläckage. Dessutom kan vävnaderna i slidan och urinvägarna bli torrare, tunnare och mindre elastiska med åren. Som om det inte vore nog med värmevallningarna, eller hur?! 

Hur klimakteriet upplevs är olika från person till person, men de allra flesta upplever någon form av besvär i samband med klimakteriet. Det är bara du själv som kan känna hur mycket dina besvär begränsar och stör din vardag och om du behöver behandling.

Fler artiklar

Om klimakteriet

Åtta verksamma ämnen som balanserar hormonerna

Klimakteriet är ett resultat av en både enkel och komplicerad hormonprocess i din kropp.

Egenvård – vad kan jag göra själv?

Som alltid kan du själv göra en hel del för att påverka hur du mår och minska dina Klimakteriebesvär.

Du kan få naturlig, effektiv hjälp mot svettningar och vallningar

Klimakteriet. Alla vet att det kommer förr eller senare, men ingen kan veta hur just du kommer att reagera. Men du är inte ensam. Varje dag, i varje ögonblick, befinner sig ca 880 000 svenska kvinnor i övergångsåldern. Och alla tänker –”Hur blir det för mig?”. Då kan det kännas tryggt att veta att 9 av 10 kan få naturlig, effektiv hjälp.