Så här kan det påverka kvinnan

Fakta om klimakteriet

Så här kan det påverka kvinnan

Övergångsåldern påverkar varje kvinna individuellt. En del har det under flera år, andra under kortare period. En del får väldigt lindriga besvär, medan andra påverkas kraftigt. 

Man räknar med att ca en miljon kvinnor befinner sig i åldern att påverkas, och ca 600 000 får märkbara symtom. Ungefär 30% av dessa kvinnor (ca 150 000 årligen) har så svåra be- svär att det krävs behandling med östrogen. 7 av 10 drabba- de kvinnor väljer att antingen inte behandla alls då besvären inte är så besvärande, eller att använda produkter som finns tillgängliga för egenvård i syfte att få en bättre hormonba-lans.

Värmevallningar och svettningar

I samband med att den naturliga östrogennivån i kroppen sjunker och mensen börjar bli oregelbunden, reagerar krop- pen i form av värmevallningar. Ofta är detta en första indikation på att man är på väg in i övergångsåldern. Hudens tem- peratur kan stiga med flera grader, man blir rödflammig och svettig. Framförallt märks det i ansiktet och på halsen.

Humörsvängningar

Många upplever en effekt på humöret. Det kan vara att man känner sig lättirriterad, allmänt orolig eller nedstämd. En del kan få PMS-liknande symtom. Allt detta är en effekt av att östrogennivån sjunker i samband med övergångsgålder.

Sköra slemhinnor

I och med hormonomställningen, kan även slemhinnorna påverkas. Det är ganska vanligt att slemhinnorna i framförallt underlivet blir torra och sköra. Detta kan i sin tur både leda till svampinfektioner och minskad sexlust.

Sömnproblem

Dessa uppstår som en följd av värmevallningar, svettningar och oroskänsla. Man vaknar ofta på natten och får inte till- räckligt med sömn.

Ömma bröst

Detta är ett ganska vanligt besvär och symtom på klimakteriet.

Övriga besvär

Det finns en rad olika besvär som kan sättas i samband med övergångsåldern men som inte drabbar alla. Det kan röra sig om urinvägsbesvär, yrsel, håravfall, viktproblem, inkontinens och koncentrationssvårigheter.

KONTAKTA OSS OM DU HAR NÅGRA FRÅGOR OM BALANS PLUS!

Vi på Baltex är ansvariga för Balans Plus i Sverige. Vi är ett familjeföretag med 25 år i branschen, och tycker det är viktigt att arbeta med produkter som har en vetenskaplig förankring och forskning bakom sig. Vi är små, men sätter en stolthet i att vara kunniga om våra produkter. Har du t ex frågor om Balans Plus, så tveka inte att ringa direkt till vår produktchef, Stine Åséll. Du når henne direkt på telefon 08-640 05 95 (vardagar 09-17). Välkommen att ringa!


Ljusterögatan 14 116 42 STOCKHOLM
08 - 640 05 95
info@baltex.se

kontakta oss